پرورش آبزیان

پرورش آبزیان به عملیاتی كه منجر به رشد آبزیان می گردد اتلاق می شود. این فعالیت عبارتست از ایجاد محیط مناسب و شرایط لازم برای تولید مثل آبزیان در محیطی از استخرها و كانالهای آبرسان خروجی و ورودی زهكشی و تأسیسات آبزی پرورشی كه برای پرورش ماهی بوجود آمده است. آبزیان به موجودات گیاهی و جانوری كه در آب زیست می نمایند گفته می شود و در اینجا منظور از آبزیان ماهیان می باشند كه در آبهای دریایی ، رودخانه ، آبگیرهای طبیعی ومصنوعی زندگی می كنند منابع آبی عمدتاً شامل دریاچه ، تالاب ، دریاچه پشت سد خاكی ، دریاچه پشت سد بتونی ، زهكشی و رودخانه ها می باشد.

كلیه ماهیانی كه در آبهای بالای 14 درجه سانتیگراد رشد و نمو می نمایند و درمحیط های مصنوعی:

( آببندان سدهای ساخته شده استخر و مزرعه ) به منظور تولید گوشت پرورش داده می شوند ماهیان گرمابی نامیده می شوند . ( مانند ماهی كپور معمولی ،فیتوفاگ ، ماهی آمور و ماهی سرگنده ) كلیه ماهیانی كه در آبهای بالای 6 درجه سانتیگراد الی 19 درجه سانتیگراد رشد و نمو می نمایند و در محیط های مصنوعی پرورش می یابند به عنوان ماهیان سردآبی تعریف می شوند از جمله این ماهیان ماهی قزل  آلای رنگین كمان را می توان نام برد جامعه آبزی پروری استان خراسان شامل كل صیادان و بهره برداران از منابع آبهای طبیعی و نیمه طبیعی پرورش دهندگان ماهیان گرمابی وسردآبی می باشند .

 

مهمترین گونه های پرورشی 

:: ماهیان پرورشی از نظر دمای مورد نیاز جهت پرورش در ایران به دو گروه عمده گرمابی و سردابی تقسیم می شود.

ماهیان گرمابی 

این گروه از ماهیان بطور عمده از چهارگونه تشكیل شده كه هر گونه دارای رژیم غذایی خاص می باشد. این گروه از ماهیان بیشترین استعداد رشد را در دمای 22 تا 30 درجه سانتی گراد دارند و بصورت توام و معمولا استخرهای خاكی با وسعت بیش از نیم تا یك هكتار پرورش می یابند . زمان مناسب برای پرورش این نوع ماهیان نیمه اول سال می باشد.

ماهی کپورمعمولی

:: مشخصات ظاهری :

بدن فشرده ، پشت كمانی شكل ، باله پشتی بلند ، فلس ها درشت در قسمت پشت خاكستری تیره یا قهوه ای متمایل به زرد ، جوانب زرد طلایی می باشد . بخش پایینی باله دمی قرمز رنگ می باشد .

:: عادات غذایی :

همه چیز خوار است و عمدتاً از لارو حشرات ، تغذیه می كند . غذای دستی این ماهی بیشتر شامل سبوس ، غلات و انواع كنجاله ها می باشد . به طور كلی این ماهی كفزی خوار است .

:: پرورش :

میزان كشت آن در استخرهای پرورش ماهی 20-15 درصد كل ماهیان است . و طی یك دوره 6 ماهه می تواند به وزن 5/1 تا 2 كیلوگرم برسد .

 

ماهی آمور(علفخوار) 

:: مشخصات ظاهری :

شكل بدن تقریباً دوكی شكل ، فلس ها درشت ، رنگ بدن پشت خاكستری ، شكم خاكستری روشن می باشد .

:: عادات غذایی :

در مراحل لاروی از پلانكتونهای جانوری و به مرور با افزایش وزن از گیاهان آبزی نرم و سپس از همه نوع گیاه آبزی ، جلبك های ریسه ای و گیاهان عالی تغذیه می كند .

:: پرورش :

میزان كشت آن در استخرهای پرورشی 5-10 درصد از جمعیت كل ماهیان می باشد .

 

ماهی فیتوفاک 

ماهی کپورنقره ای(فیتوفاک)

:: مشخصات ظاهری :

فلس ها كوچك ، بدن فشرده ، رنگ بدن سفید نقره ای می باشد .

:: عادات غذایی :

بطور كلی از پلانكتونهای گیاهی تغذیه می كند و جزء فیلتر كنندگان می باشد .

:: پرورش :

میزان كشت در استخرهای پرورشی ماهیان گرمابی 60-70 درصد می باشد .

 

ماهی کپورسرکنده(بیگ هد)

:: مشخصات ظاهری :

سربسیار بزرگ ، بدن از طرفین فشرده ، در پشت و قسمت فوقانی سیاه و روشن طرفین و سطح شكمی سفید نقره ای می باشد .

:: عادات غذایی :

بچه ماهی از زئوپلانكتونها و به مرور از پلانكتونهای جانوری و پلانكتونها گیاهی بزرگ تغذیه می نماید . همچنین قابلیت استفاده از بقایای گیاهی پوسیده را دارد .

:: پرورش :

میزان كشت آن در استخرهای ماهیان گرمابی 7-3 درصد می باشد .

ماهیان سردآبی

این ماهیان را می توان در محدوده حرارتی 10-18 درجه سانتیگراد پرورش داد . استخرهای بتنی برای پرورش آنها مناسب تر است ، و برای تولید یك تن نیاز به 10 لیتر در ثانیه آب با دمای 10-18 درجه سانتی گراد می باشد .

گونه پرورشی رایج در ایران قزل آلای رنگین كمان است كه مشخصات آن به شرح ذیل می باشد:

 

 

قزل آلای رنگین کمان

:: مشخصات ظاهری :

بدن پوشیده از فلس های ریز ، وجود یك نوار پهن به صورت رنگین كمان در دو طرف بدن ، وجود باله چربی ، خالهای تیره رنگ روی باله دمی .

:: عادات غذایی :

در محیط های طبیعی از لارو حشرات و شكارسایر موجودات آبزی استفاده می كند و در استخرهای پرورشی بطور كلی جهت تغذیه آن از غذای كنسانتره استفاده می شود .

·         ویژگیهای ماهیان پرورشی

·          

·         ماهیان پرورشی باید سریع الرشد بوده ودر دوران پرورش به وزن متعارف مورد انتظار برسند.

·         متناسب با ذائقه مردم منطقه بوده وبازارپسند باشند.

·         علاوه بر مصرف غذای طبیعی از اقلام غذایی ارزان قیمت ومصنوعی نیز تغذیه كنند.

·         نسبت به شرایط نامناسب رژیم فیزیكوشیمیایی آب وتغییرات حاصله از آن مقاوم بوده وسازگاری نشان دهد.

·         در مقابل توركشی ودستكاری وبیماری ها مقاوم باشد.

·         زندگی در شرایط متراكم وفوق متراكم را به خوبی بتوانند تحمل نمایند.

·         امكان تكثیر انبوه آنها وجود داشته باشد.

·         امكان تهیه غذا ودیگر احتیاجات پرورش در منطقه وجود داشته باشد

نوشته شده در تاریخ 1389/02/22    | توسط: حسین شاه محمدی    |    |
نظرات()